Vi er litt preget, og det er ferie som vanlig

Ellen BeateDyvi 

Ansvarlig redaktør

Foto: Kristin Aafløy Opdan.

Det ble flere stopp og omveier da jeg syklet til jobben i dag. Flere gater er stengt, og det er politi på alle kanter og hjørner – og det er nasjonale flagg og NATO-bannere oppover hele Karl Johan. Byen er preget av at akkurat nå er Oslo og Norge vertskap for det såkalt uformelle utenriksministermøtet i NATO, foran NATO-toppmøtet i Litauen og Vilnius senere i sommer.

30 NATO-utenriksministre (Tyrkia kom ikke) pluss Sveriges utenriksminister er samlet i Oslo rådhus – i tillegg til 250 delegater og 300 pressefolk. Det er andre gang NATO har et slikt uformelt møte, før et toppmøte.

NTF har det alltid. I dag er det nemlig også første dag av todagersmøtet Forum for tillitsvalgte i NTF. Et mer uformelt politisk møte før det formelle representantskapsmøtet til høsten. Hovedtema er fremtiden, som mer enn noen gang kan bli annerledes enn tidligere, i og med Tannhelseutvalget og det som vil komme ut av deres arbeid, som skal konkluderes om ganske nøyaktig ett år fra nå.

Ting skjer samtidig. Uten noen annen sammenligning.

NATO-møtet gir anledning til å diskutere den alvorlige sikkerhetspolitiske situasjon vi står i, heter det i regjeringens presse­melding.

Det er krig i Europa, og vi merker det. NATO-møtet i Oslo bringer det nærmere, synes jeg.

Tidendes sommernummer bærer også preg, i år som i fjor. Vi har flere saker som handler om krig og mennesker som har flyktet som følge av krig, før og nå. Felles for dem er at de er, var eller ble tannleger. Alle lever i Norge i dag.

Krig er et evig aktuelt tema som er kommet mye nærmere oss de siste par årene. Vi blir preget på ulike måter.

Og de fleste av oss planlegger sommerferien som om ingenting var skjedd. Sånn skal det også være.

Dette er tiden for å gjøre noe annet. For å slappe av eller stå på som bare det med noe du har lyst til, eller kanskje bare må. Et nytt prosjekt, kanskje – eller det samme gamle vedlikeholdet av den samme gamle hytta.

Et nytt reisemål venter muligens, eller du har kjøpt billetter dit du alltid drar. Og kanskje du velger reisemål etter hvor du får mest for pengene, gitt den svake norske kronen. Noen følger med på Yr og velger bort de varmeste landene, mens andre fortsatt ikke kan få nok sol.

Kanskje du skal feriere med familie eller venner, eller alene. Kanskje noe er for første gang. Eller akkurat som det pleier, og heldigvis for det.

Kanskje noe er helt nytt og veldig skummelt. Hvordan blir dette her? Og kanskje noe er kjedelig eller noe du helst vil slippe hvis du fikk velge, eller tok sjansen.

Det kan være så mangt. Og det er bare en sommerferie. Den går over enten vi vil eller ikke. Snart er den over. Det er like greit å gjøre det beste ut av den, så langt vi klarer.

Jeg hørte helt nylig en europeisk komponist uttale at det livet handler om er å akseptere, tilgi, elske og tjene. Det fikk jeg til å stemme. Kanskje det kan være noe å ta med seg?

Jeg ønsker Tidendes lesere en fin og god sommer, og ferie.